You are here: Home > 2018

Lyhyt historiikki


FÄLLYJEN ALTA SE KAIKKI ALKOI

Ylivallin ”monitoimitaitaja” Alpo Antila alkoi vuoden 1993 kesällä puuhata näytelmäpiiriä, jatkamaan muutaman vuoden uinumassa ollutta näytelmä harrastusta, jolla on vuosikymmeniä pitkät perinteet takanaan kylällämme.

Muutama untuvikko rohkaistui ainakin katsomaan voisiko löytyä vaikka kaappikellon rooli? No, kaappikelloja ei sillä kertaa tarvittu, mutta minä ainakin menetin sieluni näyttelemiselle. Näin jälkeenpäin ajatellen myötätunto on ollut ohjaajamme Alpo Antilan puolella, sillä on mahtanut olla melkoista kivireen vetoa ohjata isoa näytelmää ja itsepäisiä harrastajia! Alpolta ei silloinkaan loppunut usko etteikö työ valmistuisi, vaikka näytelmä kesti 2,5 tuntia ja vain kahdella näyttelijöistä oli aikaisempaa kokemusta näyttämöllä olosta. ”Oltaiskos kultia” sai ensi-iltansa keväällä 1994 ja aloitti näytelmäsarjan jonka 21 näytelmän ensi-esitys ja samalla kantaesitys on 14.7.2013.

Niin, nuo fällyt. Nimi juontaa juurensa tähän ensimmäiseen näytelmään, jossa huijari kosi neljää morsianta yhtä aikaa ja totta kai hääyökin vietettiin!
Siinä joku lohkaisi että tämähän on ilmiselvästi fällyteatteri ja niin saimme nimemme.

Fällyteatterin alkuperäinen ajatus oli tuottaa hyvää mieltä, iloa ja naurua niin katsojille kuin näyttelijöille itselleenkin ja sen periaatteen mukaan olemme valinneet tekstitkin, toisin sanoen komediat ja farssit ovat säilyneet ohjelmistossa vaikka näyttelijäkokoonpanot ovat vuosien varrella muuttuneetkin.

Joitain vierailevia ohjaajiakin olemme käyttäneet, mm. Kalevi Haapojaa, sillä Alpoa tarvittiin näyttelijänä ja halusimme myös kokea millaista on olla eri ohjaajan käsissä.

Kaikkiaan näinä vuosina näytelmäryhmään on kuulunut yli 30 henkilöä ja ikärakenteemme on ollut kaikkea 10 ja 70 vuoden väliltä, ja siinä kai se
rikkaus onkin; opimme koko ajan lisää toisiltamme!

Mikä ilo onkaan ollut lähteä talvi-iltana Seuralaan tietäen että edessä on kolme tuntia viihtymistä iloisessa seurassa, sillä ryhmän kokoonpanosta riippumatta yhteishenki on ollut aina mitä parhain, minkä voi hyvällä omallatunnolla sanoa johtuvan ohjaajasta.

Roolijaoissa on harvoin tarvinnut tehdä muutoksia , Alpo on harkinnut ne valmiiksi, mutta silti on voinut itse vaikuttaa tarvittaessa asiaan. Joskus on käynyt kyllä niin ettei miehiä ja naisia ole oikea määrä rooleihin, mutta siitäkin on aina selvitty (Itsekin olen esiintynyt kolmessa näytelmässä miehenä ja hauskaa on ollut, ainakin minulla.)
Siksi kai joka keväänä onkin saatu näytelmä esitysvalmiiksi suurin piirtein kolmessa kuukaudessa.

Meillä on ollut onni saada uusia näyttelijöitä joukkoomme aina silloin kun joku haluaa jäädä pois harrastuksen parista, ja onkin ollut hienoa seurata kuinka helposti he oppivat roolinsa ja kuinka täydellä sydämellä he ovat joukossamme toteuttaakseen isoa projektia ensi-iltaan!

Fällyteatterin esittämät näytelmät ovat esitysjärjestyksessään: Oltaiskos kultia, Lainahöyhenissä, Sukellusvene Sumpunjoella, Juhannussaunan lämmetessä, Huomenna ristiäiset, Emma elvyttää, Vanhanpojan lottovoitto, Anoppi ja miniä, Väärinkäsityksiä, Mooseksen penninpyöritys, Vaimokulta ja armas anoppi, Lehmänmaitoa ja mansikoita, Viirun ja Pesosen kevättohinat, Kaikki kissin tähäre , Peikkometsän laulukuoro, Olis eres yks lehemä, Sirkus Sählä, Tummelia ja vaihrevuosia, Saapismi on sairaus, Äiteensä poika ja nyt tuleva kantaesitys Mummukuumetta.
Suurin osa näytelmistä on sovitettu ulkoilmateatteriksi, mutta ainoastaan parina kesänä olemme joutuneet jännittämään sataako vähän vai paljon esityksen aikana. Kaatosateessa emme kuitenkaan ole joutuneet esiintymään kertaakaan, mutta kyllä pieni tihkusadekin tunnelmaa vähän latistaa. Yleisö onneksi osaa varautua pukeutumalla sään mukaan ja onhan meillä Seuralassa katettu katsomo, mitä ei muuten joka kesäteatterissa välttämättä ole.

Mitään suurempia kommelluksiakaan ei ole sattunut, pieniä muistikatkoja tietysti joskus jokaiselle tulee mutta niistäkin on aina selvitty meidän hyvän hengettäremme, kuiskaaja/näyttelijä Katri Hakalan avulla, jota ilman olo olisi aika turvaton.
Muutamana kesänä kuiskaajana on toiminut Tarja Tantarimäki Katrin halutessa jäädä "eläkkeelle" virastaan!
Kun päätämme esityspäivistä, ensiksi pitää varmistaa kuiskaajalta onko hän varmasti silloin paikalla ja vasta sitten sovitaan näytösajat. Rekvisiitta on haalittu seurantalollemme kyläläisiltä; nurkkiin jääneet sohva, kaappi, pöytä, tuolit sekä sekalaiset vaateparret ovat saaneet uuden elämän Seuralassa.

Varsinkin lastennäytelmien vaatetukseen ja lavastukseen on panostettava erityisesti, lapset jos ketkä ovat tarkkasilmäisiä ja huomioivat asioita ja tavaroita aivan eri vinkkelistä kuin aikuiset. Lapsille on muutenkin aivan ihana esiintyä.

Meillä on ollut onni saada monena vuonna näytelmätekstejä jotka eivät ole vielä juurikaan kuluneet muilla näyttämöillä, sillä löysin puolivahingossa Kauhavalta harrastajakirjailijan, joka oli tehnyt kaksi näytelmätekstiä Kauhavan Nuorisoseuralle jossa nämä näytelmät oli jo esitettykin, nimittäin Maija-Liisa Isosompin (näytelmät Kaikki kissin tähäre ja Olis eres yks lehemä).Vuodesta 2008 meillä on ollut ilo saada tekstit Fällyteatterin omalta kasvatilta Suvi Valkamalta joka tuntee meidät näyttelijät hyvin (jopa liian hyvin!) kirjoittaen roolit lähes mittatilaustyönä jokaisen persoonan tuntien ja sitä näytelmissä hyödyntäen!
Mielestäni on mahtavaa saada työstää tekstiä joka on aitoa ”pohojammaan murretta”, sillä pidän nimenomaan tästä murteesta sen leveyden ja painokkuuden takia (vaikka itse olenkin Pohjois-Satakunnasta syntyisin). Murteella puhuttuja näytelmiä ei kovin usein näe. Yleensä teksti on lähinnä yleiskieltä. mutta meillä on tarkoitus teatterissamme vaalia kunnon pohojalaasta murretta, aina kun se on maharollista!
Parina viime kesänä olemme saaneet Jalasjärven MLL:n väkeä apuun väliaikatarjoiluun, se on helpottanut suuresti pienen porukkamme kiirettä, suuri kiitos heille tästä!
Lopuksi voisin todeta, että tässä kulminoituu koko tämän harrastuksen ydin ja Fällyteatterin punainen lanka: Yksin me ollahan pieniä mutta yhyres aiva maharotoon sakki. Meillä ku pätöö se sääntö notta yks kaikkien ja kaikki yhyren puolesta.

Ajatukset sanoiksi puki fällyteatterilainen Hannele Seppälä (Ylivallissa 11.5.2013)

 

Last update:

Ajankohtaista

 Elämme nyt erikoisia aikoja joiden jatkumisesta ei taida vielä kenelläkään olla tietoa. Ehdimme kokoontua muutaman kerran lukuharjoituksiin uuden kesäteatteri-esityksemme " LAHAJATTOMAT REENAA " puitteissa, mutta koska yhteiskunnassa tuli rajoituksia toisensa perään niin totesimme parhaaksi odottaa ja katsoa mitä tuleva kevät ja kesä tuo tullessaan... Todennäköiseltä näyttää että kesäteatterikesä on nyt menetetty mutta jos elämä voittaa ja korona-vitsaus hellittää Suomessa otteensa niin ehkäpä esitämme talvella Seuralan sisänäyttämöllä näytelmää! Seuraavana kesänä 2021 toivottavasti varmasti näemme taas ulkonäyttämöllä ja voimme iloita selvittyämme YHDESSÄ terveinä tästä vuodesta!

 

Erikseen vielä kiitämme lämpimästi meitä tukenutta PARKANON SÄÄSTÖPANKKISÄÄTIÖTÄ avustuksesta,

voimme edes vähän antaa Jalasjärven Sotaveteraaneille jokavuotiseen tapaan vaikka näytelmätulot nyt

tältä kesältä jäävät saamatta!