Lyhyt historiikki


FLLYJEN ALTA SE KAIKKI ALKOI

Ylivallin monitoimitaitaja Alpo Antila alkoi vuoden 1993 kesll puuhata nytelmpiiri,  jatkamaan muutaman vuoden uinumassa ollutta nytelm harrastusta, jolla on vuosikymmeni pitkt perinteet takanaan kylllmme.

Muutama untuvikko rohkaistui ainakin katsomaan voisiko lyty vaikka kaappikellon rooli? No, kaappikelloja ei sill kertaa tarvittu, mutta min ainakin menetin sieluni nyttelemiselle. Nin jlkeenpin ajatellen myttunto on ollut ohjaajamme Alpo Antilan puolella, sill on mahtanut olla melkoista kivireen vetoa ohjata isoa nytelm ja itsepisi harrastajia! Alpolta ei silloinkaan loppunut usko etteik ty valmistuisi, vaikka nytelm kesti 2,5 tuntia ja vain kahdella nyttelijist oli aikaisempaa kokemusta nyttmll olosta. Oltaiskos kultia sai ensi-iltansa kevll 1994 ja aloitti nytelmsarjan jonka 21 nytelmn ensi-esitys ja samalla kantaesitys on 14.7.2013.

Niin, nuo fllyt. Nimi juontaa juurensa thn ensimmiseen nytelmn, jossa huijari kosi nelj morsianta yht aikaa ja totta kai hykin vietettiin!
Siin joku lohkaisi ett tmhn on ilmiselvsti fllyteatteri ja niin saimme nimemme.

Fllyteatterin alkuperinen ajatus oli tuottaa hyv mielt, iloa ja naurua niin katsojille kuin nyttelijille itselleenkin ja sen periaatteen mukaan olemme valinneet tekstitkin, toisin sanoen komediat ja farssit ovat silyneet ohjelmistossa vaikka nyttelijkokoonpanot ovat vuosien varrella muuttuneetkin.

Joitain vierailevia ohjaajiakin olemme kyttneet, mm. Kalevi Haapojaa, sill Alpoa tarvittiin nyttelijn ja halusimme mys kokea millaista on olla eri ohjaajan ksiss.

Kaikkiaan nin vuosina nytelmryhmn on kuulunut yli 30 henkil ja ikrakenteemme on ollut kaikkea 10 ja 70 vuoden vlilt, ja siin kai se
rikkaus onkin; opimme koko ajan lis toisiltamme!

Mik ilo onkaan ollut lhte talvi-iltana Seuralaan tieten ett edess on kolme tuntia viihtymist iloisessa seurassa, sill ryhmn kokoonpanosta riippumatta yhteishenki on ollut aina mit parhain, mink voi hyvll omallatunnolla sanoa johtuvan ohjaajasta.

Roolijaoissa on harvoin tarvinnut tehd muutoksia , Alpo on harkinnut ne valmiiksi, mutta silti on voinut itse vaikuttaa tarvittaessa asiaan. Joskus on kynyt kyll niin ettei miehi ja naisia ole oikea mr rooleihin, mutta siitkin on aina selvitty (Itsekin olen esiintynyt kolmessa nytelmss miehen ja hauskaa on ollut, ainakin minulla.)
Siksi kai joka kevn onkin saatu nytelm esitysvalmiiksi suurin piirtein kolmessa kuukaudessa.

Meill on ollut onni saada uusia nyttelijit joukkoomme aina silloin kun joku haluaa jd pois harrastuksen parista, ja onkin ollut hienoa seurata kuinka helposti he oppivat roolinsa ja kuinka tydell sydmell he ovat joukossamme toteuttaakseen isoa projektia ensi-iltaan!

Fllyteatterin esittmt nytelmt ovat esitysjrjestyksessn: Oltaiskos kultia, Lainahyheniss, Sukellusvene Sumpunjoella, Juhannussaunan lmmetess, Huomenna ristiiset, Emma elvytt, Vanhanpojan lottovoitto, Anoppi ja mini, Vrinksityksi, Mooseksen penninpyritys, Vaimokulta ja armas anoppi, Lehmnmaitoa ja mansikoita, Viirun ja Pesosen kevttohinat, Kaikki kissin thre , Peikkometsn laulukuoro, Olis eres yks lehem, Sirkus Shl, Tummelia ja vaihrevuosia, Saapismi on sairaus, iteens poika ja nyt tuleva kantaesitys Mummukuumetta.
 Suurin osa nytelmist on sovitettu ulkoilmateatteriksi, mutta ainoastaan parina kesn olemme joutuneet jnnittmn sataako vhn vai paljon esityksen aikana. Kaatosateessa emme kuitenkaan ole joutuneet esiintymn kertaakaan, mutta kyll pieni tihkusadekin tunnelmaa vhn latistaa. Yleis onneksi osaa varautua pukeutumalla sn mukaan ja onhan meill Seuralassa katettu katsomo, mit ei muuten joka kesteatterissa vlttmtt ole.

Mitn suurempia kommelluksiakaan ei ole sattunut, pieni muistikatkoja tietysti joskus jokaiselle tulee mutta niistkin on aina selvitty meidn hyvn hengettremme, kuiskaaja/nyttelij Katri Hakalan avulla, jota ilman olo olisi aika turvaton.
Muutamana kesn kuiskaajana on toiminut Tarja Tantarimki Katrin halutessa jd "elkkeelle" virastaan!
Kun ptmme esityspivist, ensiksi pit varmistaa kuiskaajalta onko hn varmasti silloin paikalla ja vasta sitten sovitaan nytsajat. Rekvisiitta on haalittu seurantalollemme kyllisilt; nurkkiin jneet sohva, kaappi, pyt, tuolit sek sekalaiset vaateparret ovat saaneet uuden elmn Seuralassa.

Varsinkin lastennytelmien vaatetukseen ja lavastukseen on panostettava erityisesti, lapset jos ketk ovat tarkkasilmisi ja huomioivat asioita ja tavaroita aivan eri vinkkelist kuin aikuiset. Lapsille on muutenkin aivan ihana esiinty.

Meill on ollut onni saada monena vuonna nytelmtekstej jotka eivt ole viel juurikaan kuluneet muilla nyttmill, sill lysin puolivahingossa Kauhavalta harrastajakirjailijan, joka oli tehnyt kaksi nytelmteksti Kauhavan Nuorisoseuralle jossa nm nytelmt oli jo esitettykin, nimittin Maija-Liisa Isosompin (nytelmt Kaikki kissin thre ja Olis eres yks lehem).Vuodesta 2008 meill on ollut ilo saada tekstit Fllyteatterin omalta kasvatilta Suvi Valkamalta joka tuntee meidt nyttelijt hyvin (jopa liian hyvin!) kirjoittaen roolit lhes mittatilaustyn jokaisen persoonan tuntien ja sit nytelmiss hydynten!
Mielestni on mahtavaa saada tyst teksti joka on aitoa pohojammaan murretta, sill pidn nimenomaan tst murteesta sen leveyden ja painokkuuden takia (vaikka itse olenkin Pohjois-Satakunnasta syntyisin). Murteella puhuttuja nytelmi ei kovin usein ne. Yleens teksti on lhinn yleiskielt.  mutta meill on tarkoitus teatterissamme vaalia kunnon pohojalaasta murretta, aina kun se on maharollista!
Parina viime kesn olemme saaneet Jalasjrven MLL:n vke apuun vliaikatarjoiluun, se on helpottanut suuresti pienen porukkamme kiirett, suuri kiitos heille tst!
Lopuksi voisin todeta, ett tss kulminoituu koko tmn harrastuksen ydin ja Fllyteatterin punainen lanka: Yksin me ollahan pieni mutta yhyres aiva maharotoon sakki. Meill ku pt se snt notta yks kaikkien ja kaikki yhyren puolesta.

Ajatukset sanoiksi puki fllyteatterilainen Hannele Seppl(Ylivallissa 11.5.2013) 

                              KESÄLLÄ 2018        

 esitämme Suvi Valkaman kirjoittaman komedian

                   "MIKÄÄ EI OO NIINKU ENNEN"

 

Tarinan keskiössä on pikkuinen baari/huoltamo joka on jäänyt vähän sivuun valtavirrasta. Vakiasiakkaiden ansiosta ovet kui-tenkin ovat vielä auki ja huoltokin pelaa kaikin puolin, sitten pannaan vaan vähän vähemmän bööniä ja enemmän vettä kahvipannuun jos menee heikommin!                                       Baari on jokapäiväinen levähdyspaikka kylän rekkamiehille, siellä vaihdetaan kuulumiset ja vertaillaan autojen vikoja ja tietysti automerkkien paremmuutta, ja Scania,Volvo ja Sisukin levähtävät siinä samalla kuin kuskinsakin ja saavat tarvittaessa pikkuhuoltoja Hempalta.  Nyt ongelmaksi on muodostunut tien huono kunto ja pelko painorajoituksesta nimenomaan baarin kohdilla. Siihen loppuisi baarinpito ja samalla elinkeino Hellulta ja Hempalta, sillä tiedetään että kunnalta on turha odottaa tienhoitoon ylimääräistä rahaa ja aika käy pian vähiin....       Sattumalta Hellu lukee lehdestä että kuntaan on valittu uusi kunnaninsinööri tekniselle puolelle, joku Kari, ja idearikkaana henkilönä Hellu saa oivan ajatuksen miten saataisiin tienhoitoon riittävästi rahaa ja kylänraitti taas eläväksi! Kylällä käy nyt muutenkin kuhina koska naisväki on lähdössä kuoromatkalle Viroon ja miehet joutuvat pärjäämään ilman eväidentekijöitään kokonaisen viikon ....Tästä alkaa miesten "vapaaviikko" josta aiotaan ottaa kaikki ilo irti! Pahaksi onneksi kunnan uusi insinööri tulee paikalle kun miehet vähän irrottelevat, onneksi Hemppa hoksaa mikä oli ollut Hellun ajatus saada tierahoja kylälle ja hoitaa tilanteen parhaan kykynsä mukaan. . .   Kuitenkin baarin vakiasiakas Valma on se joka vie maaliin kylän toiveet paremmasta tiestä, kylläkin keinoja kaihtamatta, mutta hänellä onkin oma lehmä ojassa!